Er zijn allerlei financiële zaken die afgewikkeld moeten worden bij een scheiding. Naast een verdeling van het vermogen en/of schulden, moet er ook gekeken worden naar hypotheken, pensioenen, toeslagen en verzekeringen. In het verleden heb ik gewerkt als manager bij een bank en verzekeraar. Met deze kennis kan ik jullie goed adviseren en eventueel doorverwijzen. We stellen samen een financieel plan op zodat er zicht komt op de huidige en toekomstige financiële situatie.
Gezamenlijke woning
Als jullie samen een huis hebben gekocht, moet besloten worden wat er gebeurt met de woning. Gaan jullie deze verkopen of blijft één van de ex-partners er wonen? En hoe zit het dan met het uitkopen van de andere ex-partner? Hebben jullie een huurwoning? Dan is het vaak iets gemakkelijker en sneller te regelen. Lees hier meer over scheiden en de gevolgen voor jullie woonsituatie.
Maak vrijblijvend een afspraak
Belastingen en toeslagen
Jullie zijn geen fiscaal partner meer als er een verzoek tot scheiden/ ontbinding van geregistreerd partnerschap is ingediend en niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Het recht op het ontvangen van toeslagen en/of heffingskortingen kan veranderen. Ook de betaling en hoogte van de alimentatie heeft gevolgen voor de belastingaanslag. Er komt behoorlijk wat op je af en daarom is het van belang dat we samen een goed overzicht opstellen.
Verzekeringen
Jullie scheiding heeft gevolgen voor alle gezamenlijke verzekeringen. Hoe en wat verschilt per type verzekering. Kijk alvast eens naar jullie levensverzekeringen, schadeverzekeringen en zorgverzekering. Breng in kaart welke verzekeringen er op dit moment lopen en wat de gevolgen zijn bij een scheiding.
Pensioenen
Als je in loondienst werkt of hebt gewerkt, dan is de kans groot dat je ouderdomspensioen hebt opgebouwd. Het opgebouwde pensioen gedurende de tijd dat jullie bij elkaar zijn geweest, moet verdeeld worden bij een scheiding. Als er geen andere afspraken zijn vastgelegd, dan is het wettelijk zo geregeld dat de ex-partner recht heeft op de helft hiervan. Vaak hebben nabestaanden recht op een nabestaandenpensioen bij overlijden. Ook ex-partners kunnen recht hebben op een deel hiervan. Op de website van Wijzer in geldzaken kun hier meer over lezen.
Maak vrijblijvend een afspraak
Partneralimentatie
Ex-partners zijn wettelijk verplicht elkaar te onderhouden. Als één van hen terugvalt naar een veel lager inkomen, kan partneralimentatie aangevraagd worden. Dat kan overigens alleen als jullie geregistreerd partner waren of getrouwd. Bij het vaststellen van de partneralimentatie wordt rekening gehouden met de draagkracht van de ex-partner die om partneralimentatie wordt gevraagd. Ik help jullie bij het vaststellen van de hoogte van de partneralimentatie.
“Ik heb onze samenwerking met Floris als prettig ervaren, altijd vriendelijk, rustig en duidelijk in zijn uitleg. Alle zaken werden voor beide kanten goed toegelicht, zodat we altijd met een goed gevoel vertrokken na een afspraak.”