Kinderen en scheiden

Kinderen en scheiden

Als een gezin uit elkaar gaat is dat natuurlijk voor iedereen erg moeilijk. Scheiden brengt gevoelens van verdriet en verlies met zich mee. De meeste mensen hebben tijd nodig om er weer bovenop te komen en iedereen doet dat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Juist in die emotioneel moeilijke periode moeten ouders belangrijke beslissingen nemen over hun kinderen.

Scheiding betekent het einde van een relatie tussen twee volwassenen, maar niet het einde van de relatie tussen ouder en kind. Kinderen blijven de ondersteuning en de liefde van hun ouders nodig hebben. Voor een kind is het ‘t beste als ouders hun verantwoordelijkheden en beslissingen over hem/haar kunnen delen. Dat betekent dat je een onderscheid zult moeten maken tussen (ex) partner zijn van elkaar en ouder zijn van je kind.

Helaas is het nog steeds zo dat in Nederland elk jaar ongeveer 7.000 kinderen ernstig getraumatiseerd raken door de scheiding van hun ouders. Een familiedrama in het klein. 

Wie gaat scheiden moet door een soort rouwproces, met het verschil dat de partner nog leeft. Dat maakt het verwerken van verlies gecompliceerd, gecompliceerder. Verdriet en gekwetstheid (van jaren) kan zomaar omslaan in woede. Er zijn ouders die daarbij hun kinderen uit wraak bij hun ex weghouden of weg proberen te halen. Wraak kan emotioneel heel aanlokkelijk zijn. Maar is niet goed voor jou, niet voor je ex en zeker niet voor de kinderen!

Hoewel de meeste ouders hun best proberen te doen, gaan veel van hen daar niet altijd goed mee om. Sommigen maken het voor hun kind nog moeilijker dan het verdriet dat een scheiding sowieso veroorzaakt.Daarbij zijn de kinderen in extreme mate het slachtoffer. Afschuwelijk om te horen en te lezen terwijl het ook zo anders kan.

Hierbij wat tips hoe het anders kan. 

Een kind heeft twee ouders. Geen discussie. Punt uit.

Beide ouders moeten zich realiseren hoe belangrijk het voor hun kind is, om beide ouders te blijven zien. Ik ben ervan overtuigd dat je met een goede scheiding – o.a. door respectvolle bemiddeling –

  1. beter toekomt aan de verwerking van de scheiding, waardoor je
  2. na de scheiding beter je kunt handhaven en
  3. waarbij je het belang van je kinderen voorop kunt blijven stellen

 

Een slechte partner kan toch nog steeds een prima ouder zijn. Daarom pleit ik voor géén vechtscheiding! En dat betekent soms dat je over je ego en eigen verdriet heen moet om zaken goed te regelen voor de kinderen.Bedenk dat de manier waarop jullie met je scheiding omgaan. Een levensles is van jullie kinderen over hoe je omgaat kinderen en je partner. En wat is er nu mooier om te laten zien, dat je als volwassenen keuzes kunt maken die invloed heeft op de directe omgeving, maar dat je hier in respect naar het kind, het moederschap en het vaderschap mee om kunt gaan.

Blijf in gesprek met elkaar en vind iemand die jullie kan helpen om in gesprek te blijven. Zo kan jullie gezamenlijke boek dicht kan je jullie kinderen een goede levensles meegeven en een nieuw boek gaan openen.

En onthoud dat 75% van de gescheiden mensen gelukkiger is na de scheiding en dat zelfs 90% niet meer terug zou willen naar de oude situatie. Dat betekent dat de kans erg groot is dat ook jullie na jullie scheiding weer geluk zullen ervaren. Voor meer info zie ook: https://scheidenmetfloris.nl/ouderschapsplan/

Veel succes.

Floris Heuyerjans

<< Terug
Dit bericht is geplaatst in Blog. Bewaar delink.