Wet herziening partneralimentatie

Op 21 mei 2019 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel herziening partneralimentatie. Door de wet wijziging partneralimentatie wordt de duur van de partneralimentatie korter.

De nieuwe regeling van partneralimentatie is ingegaan op 1 januari 2020 en zal alleen van toepassing zijn op nieuwe alimentatieafspraken.

Uitzonderingen
Er zijn er drie uitzonderingsgroepen:

Stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en tien jaar voor hun AOW-leeftijd zitten
Mensen met jonge kinderen. Zij houden recht op partneralimentatie totdat het jongste kind twaalf jaar is.
Deze uitzondering is de komende 7 jaar geldig: alimentatiegerechtigden ouder dan 50 jaar, die minimaal 15 jaar getrouwd zijn, hebben recht op 10 jaar partneralimentatie.
 

Partneralimentatie
Uit cijfers van het CBS is gebleken dat er bij minder dan 20% van de scheidingen in Nederland er sprake is van partneralimentatie. In de meeste gevallen is het de man die partneralimentatie aan de vrouw moet betalen.

Moedercultuur en de gevolgen bij een scheiding
Doordat in de meeste gevallen de man de partneralimentatie betaler is laait al gauw de discussie op dat vrouwen te veel teren op de zak van hun echtgenoot. In onze hardnekkige moedercultuur doen veel vrouwen zichzelf tekort waarvoor ze zelf de prijs betalen tijdens en na een scheiding.

We kennen het liedje ondertussen wel: wie niet geïnvesteerd heeft in haar ontwikkeling, haalt die op latere leeftijd nooit meer in. Voorbij zijn de carrièrekansen met bijbehorende salarisstijging. En denk niet ‘dat komt wel weer als de kinderen groot zijn.’ Tegen die tijd zijn ouders hulpbehoevend en ben je gewend aan de vrije tijd.

Gevolgen als je uit elkaar gaat
Eenmaal aan tafel bij Scheiden met Floris blijkt het maar al te vaak geen gezamenlijke keuze meer te zijn. Als de liefde over is, is dat gevoel van samen-alles-delen dikwijls ook voorbij. Bovendien kan je van één inkomen domweg niet zomaar twee huishoudens betalen. En met een klein inkomen als kostwinnaar zit kinderalimentatie er nog wel in, maar vaak is er geen draagkracht en ruimte meer voor partneralimentatie.

De ondergrens van deze economische zelfstandigheid is geen bedrag waarvan je maandelijks goed rond kan komen: circa € 1.000,- netto. In de praktijk van Scheiden met Floris zie ik veelal scheidende vrouwen met een parttime, betaalde baan. Met een paar uur werk per week erbij, kunnen zij redelijk eenvoudig zelf voorzien in een inkomen. Een aantal anderen blijft afhankelijk; van hun ex of van een uitkering.

Waar zijn de mannen bij deze discussie?
Het viel me trouwens op hoe makkelijk mannen zich uit deze hele discussie afzijdig kunnen houden. Waar waren bijvoorbeeld de vaders die opstonden voor parttime werk voor mannen? Die toegeven dat zij het eng vinden dat het gezinsinkomen alleen van hun baan afhangt? Die met haar meegaan de barricaden op, om te strijden voor gelijke rechten als carrièrekansen en salaris? En waar bleven de moderne werkgevers met carrièrekansen voor mensen die 3 om 4 dagen werken? Of met een gelijke beloning voor mannen en vrouwen?

 

Tip: Hoe kun je dit voorkomen?
De huidige generatie dertigers en veertigers wacht af wat de toekomst zal brengen. Dit is ook precies de generatie waar de meeste scheidingen voorkomen. Terwijl een écht slimme meid haar situatie evalueert en – met behulp van haar partner – van koers verandert. Dat is makkelijker als je relatie nog steeds in de lift zit. Wacht niet af wat de veranderingen zullen zijn in de politiek (betaalbare kinderopvang, wijziging openingstijden, wijziging schooltijden) in combinatie met een mentaliteitsverandering bij werkgevers die alleen een 40-urige werkweek als volwaardig zien. Doe een opleiding of aanvullende cursussen en pak straks je kansen op de arbeidsmarkt. Want eenmaal bij mij aan tafel wordt dat alles een stuk lastiger.

Neem indien nodig contact op met erkend scheidingsbemiddelaar Floris Heuyerjans voor een afspraak of een oriënterend adviesgesprek. https://scheidenmetfloris.nl/contact/

Download ook voor meer informatie mijn e-book: https://kijk-op.nl/onthuwelijken/