Vakantie gescheiden ouders met kinderen

De zomervakantie breekt binnenkort weer aan. Door de versoepeling van de corona regels kunnen mensen weer aan vakantie denken en hebben misschien inmiddels ook al een reis geboekt.

De bestemmingen zijn vanwege de oranje coderingen van vele vakantielanden in vele gevallen wat dichterbij en zijn er ook veel meer vakanties in onze eigen land geboekt.

Hoe kunnen gescheiden ouders met kinderen ervoor zorgen dat het voor ieder een fijne tijd wordt?

Hierbij wat tips van Floris:
Bespreek ruim van tevoren met uw ex-partner wat een juiste verdeling is van de vakanties en stem de data de duur van de vakantie goed af. Een 50/50 verdeling oftewel ieder drie weken is natuurlijk voor iedereen heel helder en overzichtelijk. Is dat altijd wel praktisch? Het is voor jonge kinderen vaak veel te lang om één van hun ouders zolang te missen. Zeker geldt dit voor de verzorgende ouder. Oudere kinderen willen daarentegen vaak graag een deel van hun vakantie thuis optrekken met hun vrienden en vriendinnen. Houd dus ook goede rekening de wensen van de oudere kinderen.
Geef elkaar ook wat speling bij de overdracht. Wijk daarom niet (op het laatste moment) af van wat u samen hebt afgesproken.


Vergeet ook niet wanneer u op reis naar het buitenland gaat de paspoorten van uw kinderen niet. Wie alleen op reis gaat met kinderen, moet daarvoor ook toestemming vragen aan de andere ouder. Om de toestemming aan te tonen, heeft u een speciaal toestemmingsformulier nodig. Dit kan worden gedownload op site van de Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl).  Ouders moeten dit per kind invullen en beiden ondertekenen.
Kinderen hebben vaak ook de behoefte om zijn of haar ervaringen met de andere ouder te delen. Draag zorg hiervoor want ook u vindt u het vast ook fijn om iets van uw kinderen te horen als zij met uw ex-partner op vakantie zijn. Indien Ook als er iets vervelends gebeurd, bijvoorbeeld een klein ongelukje, is het beter dit direct te melden aan de andere ouder. Het is beter om daar niet mee te wachten tot na de vakantie.
 

Uit een rondgang van de NOS Stories (langs zes kinderhulporganisaties) geven er vier aan dat er meer jongeren hulp zoeken rond de vakantieperiode. Ze zien het bijvoorbeeld niet zitten dat de nieuwe stiefmoeder meegaat naar Frankrijk of krijgen keuzestress als ze zelf mogen bepalen met welke ouder ze op reis gaan. NOS Stories is een online nieuwsvoorziening van de NOS gericht op jongeren van 13 tot en met 18 jaar en maakt uitsluitend gebruik van de socialemediakanalen YouTube, Instagram en Snapchat.

Kinderen weten nog weinig over hun rechten, maar willen er wel meer over weten, merkt de Kinder- en Jongerenrechtswinkel  In de zomerperiode verandert de aard van de vragen. Het gaat bijvoorbeeld vaak over het verlenen van toestemming voor vakantie. Als de ene ouder hier geen toestemming voor geeft, willen kinderen toch weten hoe ze het voor elkaar kunnen krijgen. Voor meer informatie zie de website: https://kjrw.eu.

Marieke Lips, directeur van de Beroepsorganisatie KIndbehartiger https://kindbehartiger.nl herkent die problemen. “Juist in vakantieperiodes zoals de zomer worden kinderen nog meer geconfronteerd met het feit dat hun ouders ruzie hebben. Op vakantie horen ze de ene ouder bijvoorbeeld lelijk praten over de ander.”

Tip van Floris:
Realiseer je wat lelijk praten over de ander doet met jullie kinderen. Zij voelen en ervaren hierdoor de negatieve spanning tussen jullie en zo ontstaat ook het gevoel dat ze (onbewust) moeten kiezen tussen jullie. Jullie gedrag maakt onbedoeld het loyaliteitsconflict in hen wakker en dat heeft altijd een negatief effect. En dat niet alleen op de kinderen, maar zeker ook op jullie zelf. Dus bespreek dit samen en breng deze last niet bij jullie kinderen.

 

Ik wens iedereen een fijne zomervakantie!