Hoe ga je met elkaar om na de scheiding?

Hoe je met elkaar omgaat na de scheiding daar bestaan geen spelregels voor. In mijn praktijk krijg ik met regelmaat dit soort vragen.

Enkele voorbeelden van dit soort vragen zijn:

  • mijn ex-partner praat negatief over mij en ook tegen de kinderen, wat kan ik hieraan doen?
  • wij communiceren helemaal niet meer met elkaar, dus ook niet meer over onze kinderen, hoe nu verder?
  • wij verschillen van mening over de wijze van opvoeding van onze kinderen. De kinderen hebben hier ook last van en weten niet meer waar ze aan toe zijn. Wat kan ik hieraan doen?
     

De ervaring leert dat communiceren na een scheiding vaak moeizamer en lastiger is dan tijdens jullie relatie. Jullie wonen immers niet meer samen onder één dak.

Symptomen en oorzaken
Jullie hebben ieder je eigen ideeën en meningen. Daarnaast hebben jullie zelf ieder ook een ander belang na de scheiding. Iets bespreekbaar maken en erover praten blijkt in de praktijk steeds lastiger en moeizamer te worden. De afstand tussen jullie wordt steeds maar groter. Dat geldt niet alleen voor de letterlijke afstand maar ook voor de emotionele afstand die er tussen jullie na een scheiding ontstaat. Daarnaast ontwikkelen jullie jezelf ook verder en hoogst waarschijnlijk is dat meestal ook niet in dezelfde richting. In sommige gevallen kan ook het ego en eigenwaarde hierin een rol spelen. Hierdoor verliezen jullie beiden de grip op jullie gemeenschappelijke belang en waar het uiteindelijk echt om gaat, namelijk jullie kinderen. Jullie zijn toch samen echt zelf de sleutel voor de oplossing.

Tips:
Na een scheiding lijkt het of de verschillen tussen jullie alleen maar groter lijken te worden. De sleutel is om naar jullie gezamenlijke belang te kijken. Dat is voor jullie beiden toch het welzijn van de kinderen? Jullie willen toch ook beiden het beste voor jullie kinderen? Kijk dan eerst ook goed naar de punten waar jullie het samen over eens zijn. Dat is positief en dus beter en constructiever dan alleen maar te kijken naar punten waar jullie over mening van verschillen. Belicht en benoem de punten waar jullie het wel over eens zijn. De ervaring leert dat ouders het vaak over veel punten toch wel met elkaar eens zijn. Dat maakt de weg vrij en gemakkelijker om samen een oplossing te zoeken over de punten waar jullie het niet met elkaar eens zijn.
Emoties spelen bij de communicatie een belangrijke rol. Boos worden helpt niet als je het met elkaar niet eens bent. Belangrijk is dat jullie met een bepaalde regelmaat overleg met elkaar hebben. Reserveer hier van tevoren ook voldoende tijd voor om met elkaar over de kinderen in gesprek te gaan. Houd het niet alleen maar zakelijk maar vraag ook hoe het met de ander gaat. Geef elkaar voldoende ruimte en aandacht en motiveer je eigen argumenten goed. Hierdoor ontstaat er vaak ook meer begrip over de keuzes die jullie maken. Mochten de verschillen tussen jullie toch te groot zijn en jullie er samen toch niet uitkomen sluit dan een compromis. Dat levert het maximale resultaat op en dat is een veel beter resultaat dan blijven steggelen en ruzie blijven maken. Een resultaat via een compromis heeft een positiever effect op jullie geloofwaardigheid als ouders en vanzelfsprekend ook op de kinderen.


Als jullie helemaal niet met elkaar communiceren geeft dat ook spanning bij de kinderen. Dat heeft grote impact op het gedrag en functioneren van de kinderen. Doordat jullie niet (meer) met elkaar praten voelen en ervaren de kinderen ook de spanning tussen hun ouders. Zo kan er een idee en gevoel ontstaan dat de kinderen al dan niet onbewust moeten kiezen tussen jullie. Ook al beweren jullie en zij ook dat dit het geval is! Door jullie gedrag maken jullie (onbedoeld) het loyaliteitsconflict in hen wakker. 


Conclusie
Jullie gedrag als ouders en de kunst van het goed communiceren is dus erg belangrijker na een scheiding. Dat moet nu toch wel duidelijk zijn geworden! Dit vraag ook de intentie en inspanning om goed naar elkaar te luisteren. Deel ook met de kinderen dat het soms noodzakelijk is om als ouders compromissen te sluiten. Ruzie maken loont niet, want dat hebben ze al genoeg gezien. Vanaf nu moet het als jullie deze tips van mij opvolgen dus anders (lees: beter) gaan!

Meer informatie
Voor degenen die nog over dit onderwerp willen weten heb ik ook de volgende informatie beschikbaar.

Daarnaast kunnen jullie op mijn website ook meer informatie vinden over kinderen en scheiden en over een ouderschapsplan: https://scheidenmetfloris.nl/ouderschapsplan/

Voor meer tips en suggesties betreffende dit en alle aanverwante onderwerpen over onthuwelijken of scheiden download gratis mijn e-book Ongedwongen Onthuwelijken: https://kijk-op.nl/onthuwelijken/