Geldtips voor als je gaat scheiden

Als je gaat scheiden is het al moeilijk genoeg om je emoties onder controle te krijgen. Daarnaast is het toch verstandig en noodzakelijk om inzicht en overzicht te krijgen in je financiële situatie. Als je niet weet waar je moet beginnen hierbij wat geldtips om je een stuk op weg te helpen.

Zorg voor inzicht en overzicht in de activa en passiva
Zorg dat je weet wat jullie bezitten, zowel gezamenlijk als ieder apart. Maak hiervan een overzicht op papier of in een spreadsheet en noteer alles waar je maar aan denkt.

Denk hierbij aan de volgende items als geheugensteun:

  • Bank- en spaarrekeningen
  • Schulden
  • Beleggingen
  • Waarde van de woning
  • De hypotheekschuld en eventuele vermogensopbouw aflossing
  • Verzekeringen
  • Inboedel
  • Grote recente aankopen
  • Auto’s en/of andere vervoermiddelen
  • Overige bezittingen waar je ook maar aan denkt
  • Maak alvast een begin door alvast alles wat in je opkomt op te schrijven.

 

Budget
Als je gaat scheiden is het ook belangrijk om inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven. Het is daarom verstandig om een budget te maken. Zorg dat je weet wat erin komt en wat er uitgaat. Zo kun je ook alvast berekenen wat je straks nodig hebt als je apart gaat wonen.

Er zijn wel wat richtlijnen aan te geven voor en gezond maandbudget maar dat is toch heel persoonlijk en voor iedereen dus anders. Hiervoor kan gebruikt gemaakt worden van een rekenmodule van het NIBUD https://www.nibud.nl/consumenten/persoonlijk-budgetadvies/.

Schulden
Het is belangrijk om eventuele schulden te categoriseren in goede schulden en slechte schulden.

Goede schulden
Voorbeelden van goede schulden zijn schulden waarvoor je een lage rente betaald. Een regel om vast te stellen of iets een goede schuld is dat je als je geld leent dat in de toekomst meer waarde zal worden. Een goede schuld kan ineens een slechte schuld worden als er geen goed plan is om deze schuld terug te betalen.  Voorbeelden hiervan zijn studiefinancieringen, hypotheken en zakelijke financieringen.

Slechte schulden
Iets valt onder een slechte schuld als iets met de tijd niet meer waard zal worden maar juist minder. Denk maar aan de aanschaf van een auto. Voorbeelden van slechte schulden zijn een openstaand saldo op je creditcard, een autofinanciering of een persoonlijke lening met een hoge rente.

Zelfstandigheid
Durf te vragen en ook te onderzoeken als je zelf iets niet begrijpt. Als er zelf niet uitkomt vraag om advies. Er zijn immers geen slechte vragen maar wel slechte antwoorden. Laat je niet van de wijs brengen door vaktaal. Kennis en inzicht is erg belangrijk en geeft je ook macht. Open ook een eigen bankrekening als je die nog niet had. Je moet nu juist de dingen doen waar je iets aan hebt, voor nu en voor de toekomst.