Feestdagen en scheiden

Laten we het gezellig houden met de feestdagen. Het meest wrede moment om je wensen voor de scheiding kenbaar te maken, is tijdens of voor de kerstdagen.

Wie nog niet zeker is of dit wel de juiste stap is, moet het volhouden en het samen leuk maken tijdens de feestdagen. Maar hoe doe je dat?

Terug naar de basis

Kerst gaat niet over grote cadeaus, of over feestelijke gerechten. Denk er eens goed over na: met wie wil je deze kerst nu echt graag samen zijn?

We gaan er nog even van uit dat het niet met je nieuwe minnaar/minnares is…

Je kinderen zijn het liefst gewoon bij jullie, hun ouders. En als dat op een relaxte manier kan, dan hebben ze het al redelijk snel naar hun zin. Geef ze je aandacht, maak er wat van.

Geen zin in de kerstdagen met je (schoon-)familie? Nodig dan goede, gemeenschappelijk vrienden of kennissen uit om de feestdagen samen met jullie te vieren.

Geen gemeenschappelijke vrienden of kennissen die kunnen? Doe dan eens iets heel anders: neem samen een kleine minivakantie. Er zijn vast nog last-minute aanbiedingen van een hotel of kuuroord, al dan niet in het buitenland. Denk eens aan een herberg of bed-and-breakfast in een heel ander deel van Nederland, of Europa.

Of je nu weggaat of niet, spendeer tijd in de buitenlucht. Ga samen wandelen, of fietsen. Breng de dag door aan het water of aan zee. Of ga sporten en maak daarmee je hoofd leeg. Een ander alternatief is, en als je daar al weken naar verlangt, gebruik de feestdagen eens om eens lekker uit te slapen.

Met elkaar praten

Een gebrekkige communicatie is de nummer één als het aankomt op scheiden. Veel stellen verleren het om met elkaar te praten (of hebben het echt nooit gekund). Je kunt tijdens de feestdagen een aantal onderwerpen vermijden, maar soms moet je toch even wat tegen elkaar zeggen.

Hier enkele tips en voorbeelden.

Vrouwen die er met de feestdagen wat van willen maken – voor zichzelf en hun gezin – nemen zich voor om niet onzeker te praten; formuleer kort wat je wilt. Punt. Dus geen onzinnige toevoegingen. Geen ellenlange verhalen (wel met vriendinnen, maar beslist niet met je man). En zeker niet in de laatste zin met de vragende vorm, …. toch?! Je snapt het.

Verder vermijd je verontschuldigingen, wat jezelf ongewenst in een ondergeschikte positie manoeuvreert. Houd daarbij altijd je emoties in bedwang (of brul even op het toilet, werk meteen je make-up bij) en ga wat leuks doen.

Als je wilt dat hij wat doet: vraag het direct – geef geen hints. Werkte niet vóór Kerst, dus tijdens de Kerst ook zeker niet.

Ook mannen kunnen hun steentje bijdragen aan een goede communicatie thuis, waardoor de feestdagen gezellig blijven. Overleg met je partner, vóórdat je zelf iets eenzijdig beslist. Vertel eens wat persoonlijks (graag iets wat we leuk kunnen vinden). Snauw – of erger, schreeuw – niet tegen je vrouw en je kinderen, maar betuttel ze ook niet met ‘schatje, moppie, hartje, liefje.’

En als ze je voor één keer heel direct vraagt de vaatwasser uit te ruimen, dan wel meteen in actie komen.

Vrolijke Kerst, schat.

 

Scheiden na de feestdagen

Mocht dit alles en de beste bedoelingen toch weer niet werken? Vanaf 2 januari 2020 bent u weer welkom bij mij.

Scheiden met Floris richt zich volledig op de begeleiding van mensen die uit elkaar gaan. Bij alle onderwerpen die hierbij komen kijken, waarbij goede afspraken over de kinderen voorop staan. Met verstand van zaken en op een eerlijke en praktische manier.  Voor het maken van een afspraak bel gewoon of vul het contactformulier in: https://scheidenmetfloris.nl/contact/