De bal is rond, ook bij scheiden

In mijn vrije tijd ben ik op verschillende manieren betrokken bij voetbalwedstrijden en heb gezocht naar de overeenkomsten en verschillen tussen mijn hobby op het voetbalveld en mijn vak als mediator en scheidingsbemiddelaar. Een misschien toch wel opmerkelijke en merkwaardige vergelijking, maar toch..

Winnen of verliezen?
Laten we even voorop stellen dat scheiden geen klassiek duel is, met een winnaar en een verliezer. Wat mij betreft niet, in elk geval. Ik weet het: als je er middenin zit voelt je scheiding als een partij tegen je grootste Angstgegner.

Nodig is dat niet. Want voetbal is soms oorlog, maar een scheiding hoeft dat niet te zijn.

Ga je scheiden, schakel dan een goede mediator als scheidingsbemiddelaar in. Die werkt meer als een ervaren coach dan als arbiter. De bemiddelaar brengt structuur aan in de wirwar van gevoelens en zaken die geregeld moeten worden.

Een goede bemiddelaar tackelt eerst de zaken waar het werkelijk om gaat. Vaak zijn dat kinderen, huis, geld. Hij brengt balans in welke onderwerpen het eerst aan bod komen, welke nog (te) gevoelig liggen en waar al stappen gemaakt kunnen worden.

 

Een echt goede bemiddelaar speelt de bal net zo lang terug zodat iedereen kan scoren. En bewaakt de balans in wat er wordt gegeven en wat er wordt genomen. De bemiddelaar informeert, rekent voor en treedt op tegen de paniekvoetbal die er zou kunnen ontstaan. Hij laat niemand aan de zijlijn staan, zeker de kinderen niet.

Is er meer tijd nodig om na te denken? Dan wordt de speeltijd verlengd, zonder dat de spelers hiervoor extra voor moeten betalen.

Een scheiding kan op zijn best dus een vriendschappelijk wedstrijd zijn. Waar partijen met een een-tweetje er samen uit kunnen komen. Ga je scheiden? Zet jezelf dan niet buitenspel.